De auto op de zaak

Het is dé vraag waar ondernemers mee worstelen: rijd ik de auto van de zaak of rijd ik hem privé, wat is qua bijtelling de meest gunstige situatie? We zetten de voor- en nadelen overzichtelijk voor je op een rijtje, zodat je een goede keuze kan maken.

1

Op de zaak of toch privé?

Koop je als ondernemer een auto, dan zal je een keuze moeten maken; zet ik de auto op de zaak of hou ik hem toch privé?


of luister op Spotify

Autokosten

Zet je als ondernemer de auto op de zaak dan mag je alle autokosten in aftrek nemen, waaronder bijvoorbeeld de brandstof, onderhoudskosten, afschrijving op de aanschaf en noem maar op. Dat betekent extra administratieve lasten want je zult een hoop bonnetjes moeten bewaren.

Bijtelling

Rij je de auto voor meer dan 500 km per jaar privé, dan krijg je te maken met de bijtelling van de auto op de zaak. De hoogte van deze bijtelling is gebaseerd op een percentage van de nieuwwaarde of ook cataloguswaarde (voor auto’s jonger dan 15 jaar) of van de dagwaarde (auto’s ouder dan 15 jaar) en of deze vol-elektrisch of op fossiele brandstof rijdt. De hoogte van de bijtelling is vaak bepalend voor de keuze die wordt gemaakt.

Besluit je de auto privé te houden, dan kan je slechts de zakelijk gereden kilometers tegen 0,19 cent per kilometer in aftrek nemen. In deze prijs zitten alle autokosten verwerkt.

De keuze zal voor de inkomstenbelasting en de BTW apart gemaakt kunnen/moeten worden en ook in de BTW geldt een correctie wegens privé gebruik.


of luister op Spotify

Lees verder

In onze whitepaper staan alle voor- en nadelen op een rijtje. Wil je meer weten? Download de whitepaper of neem contact met ons op!

Bekijk whitepaper
Contact NAHV

© 2024 NAHV
Even bellen?
Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel ons een vraag!
Wij geven zo snel mogelijk antwoord op je vraag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.