Erfbelasting en schenkbelasting bij een erfenis c.q. schenking

Zowel bij ontvangst van een erfenis als een schenking is het doen van een belastingaangifte verplicht. In sommige gevallen moet er ook belasting worden betaald. Krijg je te maken met een erfenis of schenking dan is het wellicht goed om advies te winnen. Omdat het over uitzonderlijke belastingen gaat, is het slim om van tevoren een strategie te bepalen zodat je alles juridisch én belastingtechnisch goed regelt. Vragen? Bij ons ben je aan het juiste adres.

1

Erfenis en erfbelasting

Bij het overlijden van een persoon wordt de nalatenschap verdeeld onder de erfgenamen en/of de legatarissen. Een nalatenschap is het totaal van alle bezittingen minus schulden van de overledene. Is het totaal van de erfenis meer dan de vrijstelling, dan moet je erfbelasting betalen. Hoeveel je moet betalen hangt af van je relatie tot de overledene en de inhoud van het testament.

Erf je een onderneming en wil je deze voortzetten? Dan betaal je minder of geen erfbelasting. Ook in dat geval kunnen wij helpen.

Schenking en schenkbelasting

Wil je iemand geld of goederen schenken, dan kan het zijn dat de ontvanger met schenkbelasting te maken krijgt. Belastingvrij schenken kan tot de belastingvrije voet. De hoogte van de vrijstelling hangt af van jouw relatie tot de schenker.

De schenkende partij kan ervoor kiezen om de schenkbelasting voor de ontvanger te betalen. In dat geval betaalt diegene wel meer belasting dan de ontvanger zou moeten doen. Er gelden diverse regels en uitzonderingen met betrekking tot schenkbelasting. Hulp nodig? Wij helpen je graag.

Wie zijn wij?

NAHV Belastingadviseurs is het kantoor waar je alle vragen kunt stellen die je nooit durfde te stellen. Wij zijn gespecialiseerd in fiscale en administratieve oplossingen en financieel advies voor (creatieve) ondernemers. Tot onze klantenkring behoren ruim 3.500 vaste klanten waaronder kunstenaars, journalisten, architecten en vele andere personen en bedrijven die actief zijn in de creatieve en culturele sector, maar ook advocaten, ondernemers in de bouw, fysiotherapeuten en vele andere beroepen. Of je nu zzp’er, dga van een bv of een vof bent, wij helpen iedereen. Ons kantoor is al 25 jaar actief in Amsterdam en omgeving. Wij hebben specialisten in huis, werken met korte lijnen, hebben een proactieve werkwijze en kunnen de kosten overzichtelijk houden.
© 2024 NAHV
Even bellen?
Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel ons een vraag!
Wij geven zo snel mogelijk antwoord op je vraag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.