Estate planning / nalatenschapsplanning

Estate planning (in het Nederlands nalatenschapsplanning) is het gestructureerd regelen van de overgang van jouw vermogen naar meestal een volgende generatie. Dat vermogen kan een spaartegoed zijn maar ook je woning, je onderneming of je beleggingsportefeuille. Het doel van estate planning is om de omvang en samenstelling van de nalatenschap te beïnvloeden waardoor toekomstige erfgenamen zo min mogelijk erfbelasting betalen. Zoek je een deskundige estate planner om je nalatenschap te regelen? Wij helpen je graag!

1

Wat is estate planning?

Estate planning betekent in het Nederlands ‘nalatenschapsplanning’ en staat voor het zo goed mogelijk regelen van je nalatenschap. Een van de doelen hierbij is dat nabestaanden zo min mogelijk erfbelasting betalen, maar de fiscale aspecten zijn altijd ondergeschikt aan jouw wensen zowel tijdens het leven als na het overlijden. Wanneer jouw wensen helder in kaart zijn gebracht onderzoeken we welke fiscale route het beste is voor jouw persoonlijke estate plan.

Wat is een estate planner?

Een estate planner of nalatenschapsplanner is iemand die je helpt bij je nalatenschapsplanning. Deze expert kijkt hierbij naar de verschillende civielrechtelijke rechtsgebieden ( erfrecht, schenkingsrecht, huwelijksvermogensrecht, levensverzekerings-, pensioen- en sociaalzekerheidsrecht en internationaal recht) plus het fiscaal recht (schenk- en erfbelasting, overdrachtsbelasting en inkomensbelasting).

Onze estate planners met kennis van civiel recht en fiscaal recht begeleiden je bij het maken van een nalatenschapsplanning en geven je direct inzicht naar wie welk vermogen nu zou gaan bij overlijden en welke fiscale gevolgen daaraan zitten. Vervolgens verwerken zij het geheel in een overzichtelijk estate plan met heldere adviezen en actiepunten.

Benieuwd? Lees onze whitepaper.

Vraag de whitepaper via onderstaand formulier aan.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Estate plan

In het estate plan vind je adviezen en actiepunten die je (bij leven) kan doorvoeren om de nalatenschap zo goed mogelijk te regelen. Denk hierbij aan schenkingen, polissen nalopen en aanpassen, testament vastleggen en/of wijzigen, huwelijkse voorwaarden opstellen of aanpassen, pensioenregelingen nalopen, bedrijfsopvolging regelen en meer.

Vermogensoverheveling

Vermogensoverheveling kan op twee momenten plaatsvinden: tijdens het leven of bij overlijden. Hebben we het over vermogensoverheveling bij leven dan hebben we het over schenken. Door het opstellen van een schenkingsplan kan je diverse fiscale vrijstellingen en tariefvoordelen optimaal benutten. Bij vermogensoverheveling na overlijden wordt meestal gebruikgemaakt van een testament.

Bij beide vormen worden belastingen geheven. De meest gebruikelijke zijn schenkbelasting of erfbelasting, maar ook inkomstenbelasting en/of overdrachtsbelasting kunnen worden opgelegd.

Bedrijfsopvolging

Bij ondernemers komt er, naast de persoonlijke wensen, ook het vraagstuk over bedrijfscontinuïteit en bedrijfsopvolging bij. Hoe ga je dit regelen? Onze estate planners hebben de expertise om hierbij te helpen.

Zelf een estate planning maken? Kosten estate planning

Een estate planning zelf maken, vraagt om een gedegen juridische en fiscale kennis, die ook nog up-to-date moet zijn. Je hebt met veel regels te maken die vaak veranderen. Ons advies is om hierop niet te bezuinigen. Maar ga om tafel met goede estate planners. Zij weten waar je op moet letten en hoe je de zaken het beste voor jezelf en je nabestaanden regelt. Dat bespaart je niet alleen veel tijd, maar ook veel geld!

Meer informatie

Wil je meer weten over estate planning of het opstellen van een nalatenschapsplan? Neem dan telefonisch contact met ons op via 020-6225509, stuur een e-mail naar nahv@nahv.nl of boek direct een afspraak in.

Afspraak maken

 

Wie zijn wij?

NAHV Belastingadviseurs is het kantoor waar je alle vragen kunt stellen die je nooit durfde te stellen. Wij zijn gespecialiseerd in fiscale en administratieve oplossingen en financieel advies voor (creatieve) ondernemers. Tot onze klantenkring behoren ruim 3.500 vaste klanten waaronder kunstenaars, journalisten, architecten en vele andere personen en bedrijven die actief zijn in de creatieve en culturele sector, maar ook advocaten, ondernemers in de bouw, fysiotherapeuten en vele andere beroepen. Of je nu zzp’er, dga van een bv of een vof bent, wij helpen iedereen. Ons kantoor is al 25 jaar actief in Amsterdam en omgeving. Wij hebben specialisten in huis, werken met korte lijnen, hebben een proactieve werkwijze en kunnen de kosten overzichtelijk houden.
© 2024 NAHV
Even bellen?
Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel ons een vraag!
Wij geven zo snel mogelijk antwoord op je vraag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.