Loonbelasting en aangifte loonheffing

Iedere ondernemer met personeel in dienst krijgt te maken met loonbelasting en loonheffing. Twee termen die vaak door elkaar gebruikt worden. Loonbelasting is een voorheffing op de inkomstenbelasting. Loonheffing is een verzameling van heffingen die de werknemer én de werkgever moeten betalen. Dit wordt deels ingehouden op het loon van de werknemer en deels door de werkgever betaald. Ben je een ondernemer met personeel of DGA en wil je hulp bij de deze materie? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Wij helpen direct!

1

Wat is loonbelasting?

Loonbelasting wordt ingehouden op het salaris van werknemers en is – zoals gezegd – een voorheffing op de inkomstenbelasting. Werkgevers houden dit deel in op het salaris van hun werknemers en betalen dit aan de Belastingdienst. Op deze manier hoeven werknemers aan het einde van het jaar weinig tot geen inkomstenbelasting te betalen.

Wat is loonheffing?

De volgende heffingen vallen onder loonheffingen:

  • Loonbelasting
  • Premie volksverzekeringen (AOW/Anw/Wlz/AKW)
  • Premies werknemersverzekeringen (ZW/WAO/WIA/WW)
  • Inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (Zvw)

Als ondernemer betaal je dus een deel van het salaris uit aan de werknemer (nettoloon) en een deel betaal je aan de Belastingdienst (werkgeversdeel). De som van deze twee is het brutoloon.

Aangifte loonheffingen

Ondernemers moeten de aangifte loonheffing op tijd indienen en op tijd betalen. Voor deze aangifte dien je een aantal gegevens door te geven aan het UWV en/of de Belastingdienst. In de regel gaat het om een maandelijks terugkerend ritueel en kan het voordeliger zijn om deze taak uit te besteden. Hulp nodig bij het indienen van de aangifte loonheffingen? Laat het ons weten. Wij hebben alle specialisten hiervoor in huis.

Wie zijn wij?

NAHV Belastingadviseurs is het kantoor waar je alle vragen kunt stellen die je nooit durfde te stellen. Wij zijn gespecialiseerd in fiscale en administratieve oplossingen en financieel advies voor (creatieve) ondernemers. Tot onze klantenkring behoren ruim 3.500 vaste klanten waaronder kunstenaars, journalisten, architecten en vele andere personen en bedrijven die actief zijn in de creatieve en culturele sector, maar ook advocaten, ondernemers in de bouw, fysiotherapeuten en vele andere beroepen. Of je nu zzp’er, dga van een bv of een vof bent, wij helpen iedereen. Ons kantoor is al 25 jaar actief in Amsterdam en omgeving. Wij hebben specialisten in huis, werken met korte lijnen, hebben een proactieve werkwijze en kunnen de kosten overzichtelijk houden.
© 2024 NAHV
Even bellen?
Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel ons een vraag!
Wij geven zo snel mogelijk antwoord op je vraag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.