Dividendbelasting

Ben je van plan om (een deel van de) winst uit te keren aan aandeelhouders? Dan ben je verplicht hierover dividendbelasting aan te geven, in te houden en te betalen. In sommige gevallen zijn er uitzonderingen van toepassing. Ook zijn er in grensoverschrijdende verhoudingen soms andere regels van toepassing. Hulp of advies nodig bij het regelen van de dividenduitkering? Of wil je dat we naar de aangifte dividendbelasting kijken? Laat het ons weten. We hebben alle specialisten in huis.

1

Hoogte dividend bepalen

Het bestuur van een onderneming bepaalt de hoogte van het uit te keren dividend, de aandeelhoudersvergadering moet dit goedkeuren. Hierbij is het belangrijk dat de wettelijke uitkeringstoets wordt toegepast. Bij kleinere vennootschappen kan het erbij inschieten om de verslaglegging hiervan goed te documenteren. Voorkom problemen en schakel deskundigen in. Wij helpen graag!

Dividend uitkeren

Keert de vennootschap dividend aan aandeelhouders uit, dan moet deze over het uitgekeerde bedrag 15% dividendbelasting inhouden. De aangifte en betaling van deze belasting dienen binnen een maand na de uitkering aan aandeelhouders geregeld te zijn. Ons advies: zorg dat alles goed voorbereid is en dat de aangifte en betaling snel geregeld zijn, zo voorkom je een naheffingsaanslag.

Dividend ontvangen

Als ontvangende partij moet je 25% belasting betalen over het bruto uitgekeerde bedrag. De ingehouden dividendbelasting (betaald door de vennootschap) wordt hiermee verrekend. Dit doe je bij de aangifte inkomsten- en/of vennootschapsbelasting. Geef in de aangifte op hoeveel dividend er bruto is uitgekeerd en hoeveel dividendbelasting is ingehouden door de onderneming. Het resterende deel van de belasting komt voor jouw rekening.

Dividendbelasting berekenen

Stel de onderneming gaat jou, als aandeelhouder, € 1.000,- dividend uitkeren. De onderneming houdt € 150,- in en betaalt deze rechtstreeks aan de belastingdienst. Het resterende bedrag ontvang je op de bankrekening. Jij moet over het bruto-dividend bedrag 25% dividendbelasting betalen (in dit geval € 250,-). De vennootschap heeft reeds € 150,- betaald. Het nettobedrag dat voor jouw rekening komt is ? 100,-. Heb je vragen hierover? Laat het ons weten. We helpen graag.

Wie zijn wij?

NAHV Belastingadviseurs is het kantoor waar je alle vragen kunt stellen die je nooit durfde te stellen. Wij zijn gespecialiseerd in fiscale en administratieve oplossingen en financieel advies voor (creatieve) ondernemers. Tot onze klantenkring behoren ruim 3.500 vaste klanten waaronder kunstenaars, journalisten, architecten en vele andere personen en bedrijven die actief zijn in de creatieve en culturele sector, maar ook advocaten, ondernemers in de bouw, fysiotherapeuten en vele andere beroepen. Of je nu zzp’er, dga van een bv of een vof bent, wij helpen iedereen. Ons kantoor is al 25 jaar actief in Amsterdam en omgeving. Wij hebben specialisten in huis, werken met korte lijnen, hebben een proactieve werkwijze en kunnen de kosten overzichtelijk houden.
© 2024 NAHV
Even bellen?
Laat je gegevens achter en wij bellen je zo snel mogelijk terug!
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Stel ons een vraag!
Wij geven zo snel mogelijk antwoord op je vraag.
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.